Långlastare tar 112 ton
Det är en lastbil, som med sin längd snarare för tankarna till ett tåg.
Specialbygget från Julita Åkeri är över 51 meter långt och har en totalvikt på 145 ton.
Sveriges längsta lastbil. Den titeln har nu en Volvo FH13 som byggts om och försetts med två extra släpvagnar. Tänk bil och släp plus ytterligare två släp. Det ger en totallängd på hela 51,4 meter och en lastkapacitet på 112 ton. I princip alltså två virkesbilar i en.
Men du kommer inte att möta den på vägen.
Det imponerande ekipaget används för att transportera virke från Holmens järnvägsterminal utanför Norrköping till bolagets sågverk ett par kilometer bort. Och det är endast här som den speciella lastbilen får köras. Det långa och tunga fordonet har inte tillstånd att köra på allmän väg utan får endast trafikera den industriväg som byggts för ändamålet.
Elin Jaldeland är Logistikspecialist på Holmen Skog och ansvarar för att stötta logistikcheferna i Holmen Skogs tre regioner. Hon berättar att virkestransporterna med tåg har ökat kraftigt i hela landet de senaste åren. Terminalen utanför Norrköping utgör inget undantag:
– 2018 kom det ett tåg i månaden hit. Nu kommer det två tre i veckan, säger hon.
Ett hinder för att föra över ännu mer gods från lastbil till tåg är trängseln på spåren.
– Redan nu i våras la vi in våra behov för 2026. Det är svårt med spårkapaciteten, speciellt i södra Sverige, säger Elin Jaldeland.
På virkesterminalen den här soliga sommardagen har ett tågset från Hallstavik lastat med omkring 1 200 kubik gran- och talltimmer just rullat in på området. Julita Åkeri har uppdraget att forsla stockarna till Holmens sågverk knappt två kilometer bort.
– Det bästa hade förstås varit att tåget kunde köra hela vägen in på sågen. Vi har såklart tittat på den möjligheten, men just nu är det inte genomförbart. Kanske i framtiden, säger Elin Jaldeland.
Men en lastbil som tar lika mycket som två vanliga är ändå en stor vinst både miljömässigt och ekonomiskt.
Idén kommer från Henrik Johansson som är delägare i åkeriet.
– Den är även bredare än en vanlig timmerbil, tre meter i ytterkant av stöttorna som är extra kraftiga och den modell som används på järnvägen. Vi behöver inte heller surra eller kasta band, säger Henrik Johansson.
Av säkerhetsskäl är hastigheten begränsad till 25 kilometer i timmen och samtliga 15 axlar är bromsade. Trots en totalvikt på 145 ton, varav 112 tons nyttolast, tycker Henrik att den 500 hästar starka motorn räcker för att få rull på bilen.
– Och den har manuell låda, det är bra när man ska i gång när det går tungt, säger han.
Till sist en fråga som bara måste ställas; går det att backa med den här bilen?
Henriks korta svar levereras med ett stort leende:
– Nej!