Ljusdal

Välkommen till Ljusdal

En glesbygdskommun i Norrland

Trots utmaningen som glesbygdskommun i Norrland ser Linnea van Wagenen som är chef på enheten för Hållbar strategisk utveckling på Ljusdals Kommun positivt på framtiden. ”Jag tror på kommunen efter­som jag träffar så många som gjort samma resa som jag – flyttat hit, stannat kvar, eller flyttat hem efter många år på annan ort – och som tycker det är det bästa de har gjort. Så det är klart att jag vet att vi går en glimrande framtid till mötes”.

Ljusdal – en del av Hälsingland: ”Jag tänker nästan aldrig bara på Ljusdals kommun när jag pratar inflyttning och kompetensförsörjning. För mig är det Hälsingland som helhet som är själva grejen. Vi har ett landskap som innehåller i stort sett allt man kan tänka sig, och det ena hörnet är vackrare än det andra. Här kan man bo och jobba lite var man vill, med allt från fiberoptik till rovdjur eller lantbruk. Eller turism. Eller omsorg. Eller verksamhetsutveckling…”

Den kommunala samhällsservicen: ”Jag är så stolt över att jobba för Ljusdals kommun. Det finns inget roligare än att arbeta för kommunens medborgare, det är det finaste jobbet man kan ha. Jag upplever att det är lätt att klaga på kommunen, och det är klart att vi kan bli bättre, annars skulle det ju vara konstigt. Men jag ser mig omkring på mina kollegor som bygger aktivitetsbanor, undervisar elever, planterar blommor, tar hand om våra äldre, planerar kulturupplevelser, stöttar företag som vill etablera sig i kommunen, sitter och grottar ner sig i kartor för att hitta nya tomter att sälja till de som vill bygga hus… det finns liksom ingen ände på kreativiteten och viljan att göra rätt och utveckla bygden.”

Det regionala näringslivet: I Ljusdal är förtagande en stor del av vår identitet. Ungefär var sjunde person i kommunen är företagare, då vi har närmare 3000 verksamheter utspridda över i stort sett alla branscher. Vi inom kommunen vet att uppfattningen om hur saker hanteras kan skilja sig mellan det offentliga och det privata. Vi försöker därmed vara så transparenta och öppna som möjligt i vårt arbete. I en liten kommun som vår strävar vi efter korta beslutsvägar och att göra det lätt att få kontakt med rätt tjänstepersoner. För det är tillsammans med vårt näringsliv som vi skapar det samhälle som vi vill ha.

Ljusdal

Den lokala centrumnäringen: Det är fantastiskt att folk från större städer åker till ”lilla” Ljusdal för att shoppa och umgås. Här finns en stark entreprenörsanda där de stora välkända varumärkena finns i butiker som är lokalt ägda. Hur många andra orter än Ljusdal har fortfarande en egen bokhandel nuförtiden egentligen? Även på café & restaurangsidan finns numera ett utbud som absolut konkurrerar med kulinariska upplevelser i storstan.

Den välkända besöksnäringen: ”Det är lite lyxigt att bo på ett ställe som folk reser till på semester. Alla aktiviteter och upplevelser som andra bara får uppleva under några få veckor på året har vi tillgång till hela tiden. Förr var det mer säsongsberoende, men det som då mest innebar utförsåkning i Järvsöbacken har nu genom ett strategiskt utvecklingsarbete blivit en metropol för cykling både utförs, på XC-leder och skills park och allt detta med en fantastisk natur som inramning, med alla naturupplevelser och aktiviteter det för med sig.” Besöksnäringen är ju inte heller enbart för privat turistande utan innefattar ju dessutom det nog så viktiga affärsresandet, som är en vital del av ett näringsliv med en stark utvecklingspotential och möjlighet att attrahera kompetent arbetskraft.

Det utbredda fritids- och förenings­livet: ”Jag trodde att vi skulle ha färre val för oss själva och barnen här än på Manhattan, inte lika många roliga aktiviteter inom en halvtimmes resande. Men det har blivit precis tvärtom. Bygden bubblar av engagerade människor som brinner för sin sport eller aktivitet eller kulturyttring och tröskeln är så låg för att få vara med, om du förstår vad jag menar? Det är inte en hemsida med en massa krav på medlemskap och tusen blanketter att fylla i, det är ett samtal till en person och så står man där på IP med skridskor i handen och försöker komma ihåg hur fötterna ska röra sig.”

Den åtråvärda tiden: ”Det finns egentligen inget bättre argument för Ljusdal än det mest fundamentala: tiden. Livet är kort. Man ska se till att fylla timmarna med sådant som gör det bättre, inte bara sitta av tiden i bilköer och svära över att man inte hinner med. Sedan vi kom hem har jag helt plötsligt en massa tid att göra saker jag gillar. Upptäcka nya hobbys.”

Text: Henrik Bruveris
Foto: Ljusdals kommun